Intervju 2 : Christian Drakenberg

Här kommer en intervju av Christian Drakenberg :
1/ När började du spela? Och varför valde du squash?
Började spela på riktigt vid 9 års ålder på Gärdets Squashhall. Hade varit med på hallen innan med pappa och spelat innan men då började jag på juniorträningen i Stockholms Squashklubb.
2/ Du har tidigare tävlat som professionell spelare på touren, kan du berätta om denna erfarenhet? Vad är dina bästa/värsta minnen ? 
Finns så otroligt många minnen mestadels goda. Eventuellt de gånger man varit med på EM och VM då det gått bra eller man har sett fantastiska matcher på plats.
Att se VM-finalen på plats ute i öknen vid Pyramiderna va häftigt (Peter Nicol vann.) Har mött en hel del av legenderna vilket har givit avtryck.
Senast mot Ramy Ashour under lag-VM då Sverige mötte Egypten på glasbanan i Paderborn va riktigt kul både att de va just han jag mötte men även just på glasbanan och med den publiken och atmosfären runt om.

Värsta minnen? Hade en tung förlust i Barcelona där jag vann matchen men domaren dömde ner bollen (han bad om ursäkt efter då han pratat med alla andra) kändes tungt då jag va rätt säker på vinst efter det.
3/ Du är både spelare och landslags kapten, berätta om dina satsningar och dina mål? hur tänker du uppnå dem?
Mina egna mål är att fortsätta hålla ihop och att fortfarande lära mig nya saker på banan. Vilket jag tycker att jag gör även om det har blivit mycket svårare att tända till i många matcher. Rent resultatmässigt så har jag nog nått så långt jag kunnat men kommer nog att vara ett orosmoln för en hel del av de yngre spelarna ett bra tag framöver vilket ju i och för sig är ett resultatmål….
Träningen för det är nuförtiden mycket mer oregelbunden vilket gör att formen är både upp och ned både på gott och ont. Kan vissa dagar kännas otroligt bra men andra känns rätt lama. Försöker hitta nya former och träna på andra saker för att hålla tanken igång.
Som kapten för landslaget är det att försöka lära ut en del av det jag kan men även att få de nya spelarna att lära sig att träna och börja spela mer än som det är nu lite för mycket spring och slå. Målsättningen är att fasa ut mig själv helt klart men som det ser ut nu så måste de nya spelarna lägga mycket mer tid på banan annars blir jag nog kvar alltför länge.
4/ Du är över 35 år och folk är imponerade utav din styrka på banan, vad är hemligheten? 
Stänga munnen och andas genom näsan och le mot motståndaren…..vilket är rätt stor del av sanningen även om jag har en bra bas att stå på.
Har ett antal timmar i ben och huvud som jag kan leva på fortfarande men kan ju många gånger undra hur mycket många andra toppspelare känner efter för tidigt och släpper matcher.
5/ Snart är det SM och Case Swedish Open, hur ska du förbereda dig?
Inför SM blir det nog mer träning även om julen brukar vara svår att komma igenom. Men kommer försöka bygga på en del saker för att vara så bra som möjligt. Case ser jag som en bonus om jag kommer till spel på.
6/ Hur tycker du squashtaktiken har utvecklats de senaste åren? Kan du dela med dig några enkla tips till nybörjare?
Taktiken för toppsquashen är att det går mycket fortare och att man måste vara med explosiv.
För nybörjaren och många andra är det ju racketförmågan som ska bli bättre. Kondition och sånt får man ta på köpet men just att lära sig slå bollen dit man vill från alla lägen även i stressade tillfällen och då kan man börja tänka mer och utveckla en taktik. Att ta en lektion av nån som kan är en bra start.
Vänligen gilla och dela: