Intervju del 4: Alex Christenson

Här kommer en kort intervju om Alex Christenson rankad 4 i Sverige.

Ålder: 23 år
Rack: Dunlop biomimetic 130
Klubb: Malmö SRC

1/ När och hur började du spela squash?

Testade på squash för första gången när jag va 10 år gammal under en utflykt med skolan till Bellevuestadion.

2/ Vad gjorde att du fastnade för sporten?

Tyckte det va väldigt snabbt och intensivt och därför roligt. Spelade mycket tennis på bellevuestadion i den åldern. Squashen erbjöd en intensitet som tennisen inte hade och samtidigt uppskattade jag umgänget runt squashen mycket, då all tennisträning va väldigt individuellt anpassat och professionellt redan i ung ålder.

3/ Du pluggar eller hur? Hur gör du för att kombinera skolan och träningarna?

Det svåra blir att planera träningsveckorna i förväg då ingen dag ser likadan ut och schema och arbetsbörda kan variera i perioder. Utmaningen ligger inte direkt i att hitta någon att träna med i Malmö, utan att anpassa sig till tider där båda kan träna. Det hjälper inte direkt att jag bor i Lund och har en timmes pendling till klubben där jag tränar.

4/ Du har kommit till semifinal som bäst i SM, vad krävs för att komma till finalen och slåss för titeln?

Jag skulle vilja säga styrka. Styrka både fysiskt och att kunna prestera i alla situationer. Ibland kan man inte spela sin bästa squash i alla matcher och den erfarenhet jag har fått av mina två semifinaler i SM är att jag måste kunna stå emot bättre även fast jag inte spelar min bästa squash. Ofta har jag varit nöjd med hur jag tagit mig till semifinal, men när man väl står där och möts av en helt annan nivå så bita ihop och vara en vägg som motståndaren möter.

5/ Vad är dina mål inför nästa säsong?

Mina första mål är att inleda säsongen med en bra grundfysik som jag inte haft de senaste säsongerna, hålla mig frisk från skador så jag kan träna och prestera mer kontinuerligt och till sist ta några skalper av högre rankade spelare. Väl där vill jag utmana om SM titeln och vara en grundpelare i landslaget.

6/ Sista fråga, vad skulle vara din bästa tips för en nybörjare som börjar med squash?

Det första hade varit att försöka hitta en stabil sving som ger nybörjaren möjlighet att träffa bollen ordentligt. Sen är kanske det viktigaste att försöka förstå rörelsen i squash så man ger sig chansen att komma i rätt position till bollen och försöka skaffa en förståelse för vart man ska sikta.

Jag har aldrig varit en förespråkare för hur man ska hålla racket och hur man ska svinga det. Gud vet hur många gånger jag ändrat grepp och sving under min relativt korta karriär. Det viktigaste är att ha en förståelse för spelet och röra sig till bollen på ett smidigt sätt för att komma i rätt position. Väl där, när man har tid, så spelar det ingen roll om man håller lite för stängt på forehand eller liknande.

IMG_2848.JPG

Vänligen gilla och dela: