Olika banor i Stockholm, hur anpassa sig?

I morse fick jag en fråga från Johan Evén från Enskede SC. Han undrade om jag kunde hjälpa honom och lägga tips på squashnow om hur man kan anpassa sitt spelstil på de olika banor som man använder i Stockholm. Han var nämligen överraskad av den stora skillnaden som finns mellan banorna på Enskede och Kungliga. Jag ska försöka ge lite tips och min åsikt om hur man kan anpassa sitt spel.

Då tar vi dem 4 mest aktiva hallar gällande organisation av tävlingar och seriespel : Roslagshallen, Kungliga Tennishallen, Enskede Rackethall och Gärdet Squash.

 

Roslagshallen

rosl.

Det är för mig dem jämnaste banorna i Stockholm. Väggarna är jämna, dem suger inte för mycket fart och golvet ger bra och jämna studsar. Taket är högt och alla typer av spel kan utföras på dem där banorna.

 

Kungliga

kungliga

 

Först och främst påverkas banorna rätt mycket av vädret. Oftast är det varmt på banorna men det kan hända att det blir kallt under vintern. Banorna är riktigt snabba och favoriserar attackspelare. Desto mer om man spela på ”låg plåt bana” på nedervåningen. På grund av golvet studsar bollen upp extra mycket tycker jag. Det är rätt svårt att få längd där om man slår till exempel för hårt eller för högt. Väggarna är ganska sträva dessutom. Taket är hyfsad högt, fast högre på bakplan än framplan. Det gör att lobb slag kan bli en risk.

Mitt tips är att slå hårda och låga slag om man vill jobba sin motståndare på bakplan. Cross är ett bra alternativ i långspelet eftersom att bollen fastnar extra på väggarna. Tajta längder funkar alltid men om du missar vinkeln och din boll touchar sidoväggen kan din boll bara stanna kvar där vid servrutan. Gällande framspelet skulle jag vara försiktig. Stoppbollarna brukar studsa ut från frontväggen då måste man slå dom riktigt löst. Däremot får man bra belöning på boast på Kungliga så använd gärna boast för röra fram motståndaren. Variation med höjden kan vara bra men lobbarna är svårt att slå där ( studsar ofta ut ) pga taket och värmen. Så hårda och låga slag, breda cross och boast som anfallslag låter som en bra taktik.

 

Enskede

Eskederh

På Enskede har de fina ASB banor (i alla fall där nere). Golvet svarar jättebra men på grund av att väggarna suger så mycket så känns banorna riktigt långsamma och tunga/kalla på något sätt. De där banorna favoriserar försvarsspelare eller shotmaker tycker jag.

För att få längd där känns det att den rätta taktiken är att slå hårdare än vanligtvis eller/och slå högre upp. Taket är riktigt högt och lobbar är ett riktigt bra alternativ för att få bollen bak. Bollen dör fram ganska enkelt om man behärskar korta slag. Så min taktik där skulle att använda höjden med massor med lobb och bryta tempot med stoppbollar i spelet. Volleyspelet är nyckeln eftersom att bollen dör i bakhörnen och att man gärna vill ha kontakt med mitten för att ta korta bollar.

 

Gärdet

gardet

Gärdet har speciella banor. Väggarna är hala och mörkare än i andra hallar. Golvet är hårdare och det känns att bollen glider på hårda slag. Taket är riktigt lågt där. Det gör att 90 % av spelet görs på bara 2/3 delar av frontväggen, oftast under servlinjen. Gärdet spelarna har ungefär samma typ av spel tycker jag pga att de tränar på dem där banorna. Det tar tid att anpassa sig till färgen på väggarna, låg tak och hala väggar. Men däremot får man extremt bra belöning på raka slag på gärdet. Även en halvmissad rak längd som touchar sidoväggen kan komma tillbaka rakt, längst väggen. Korta slag och hårda låga slag betalar också bra eftersom att bollen glider lite snabbare på golvet. Användningen av boast är annorlunda där. Svårt att sätta de i nicken eller hitta andra studsen på sidoväggen (working boast) på grund av hala väggar.

På dem där banorna ska man sätta tempo, använda volley spelet och använda extra långa eller korta raka slag tycker jag. Att variera spelet med höjden är ingen ide om du inte behärskar det som Drakenberg. Varje gång jag försöker med det så når jag taket och då tänker man ” ja juste det är lågt här!” eller slår för låga bollar och blir kontrad direkt. Så håll spelet rakt så mycket det går och slå cross för att överraska.

 

Vänligen gilla och dela: