Rapport från Teneriffa

Rapport från Teneriffa

Min elev Christophe Jourdan har tränat på Teneriffa under sportlovet, eftersom jag känner honom ganska bra vid det här laget så är det helt klart för att han inte ska få allt för dåligt samvete (gissar att det går in en hel del onyttigheter under parasollet vid polen) och för att han inte helt ska tappa känslan med 2 veckor utan ett squashracket … Dessutom tycker han nog att det är extra skönt att slippa mig ibland 🙂 Här kommer hans rapport:

Det här är andra gången jag tränar med med José Luis Vazquez på T3 Top Training i Teneriffa. Det har blivit 3 st hårda 1,5 timmes lektioner med en del spansk/engelska verbala tillrättavisningar blandat med ghosting och andra övningar. Som relativ nybörjare (spelat 2,5 år) så är det mycket standardgrejer som tragglas av förståeliga skäl. José som annars tränar de flesta juniorer här på Teneriffa har ett gott öga för vad jag behövde förbättra. Några saker som jag tar med mig hem är ”andningsteknik” – när/om tränade ni det senast!? Och varför har inte Romain lärt mig det!? Det adderade liksom en extra dimension till de vanliga repetitiva övningarna – jag märkte en klar skillnad av mindre trötthet och mindre mjölksyra och bättre tryck i slagen. Hans metafor när han beskrev och gick igenom detta är när man likt i karate slår, andas ut och ropar ”Kiai”. Det sägs att man kan slå ungefär 25% hårdare om man andas rätt inom kampsport – nu är ju inte mitt problem att jag slår för löst direkt (snarare tvärt om) utan att jag slår för dåligt, men poängen med denna övning var först och främst att få en effektivare andning när jag skjuter ifrån och är på väg tillbaks till T efter att ha slagit mitt slag samt att få bättre andning/syresättning. Sen att jag inte lyckades förvalta denna nya kunskap under mer pressade situationer och matchspel är väl bara en inövning som allt annat…

För mig som förhoppningsvis börjar närma mig mitt personliga mål D-klass – kanske om ett år eller två med fortsatt fokuserad träning – så är kontroll och åter kontroll i slagen A och O. Vi körde en enkel övning med att José servar, jag returnerar (lugnt och defensivt) och oavsett hans andra slag ska jag spela lugnt och defensivt igen samt verkligen fokusera på att komma till T hela tiden. Thats it. Inget mer. Och därefter började han om med ny serv från andra sidan. I en timme! Otroligt nyttigt och lätt frustrerande för mig som är spattig och ivrig som en kalv på vårbete att få klappa till och döda alla bollar. Bra längd och bygga upp ”rallyt” är verkligen något jag behöver träna på.

När vi nu är inne på ”kontroll”… personligen, och jag tror för många andra nybörjare, så har jag svårt att få bollen exakt dit jag vill – jag tänker en sak men resultatet blir ett annat. Bristande teknik i form av fladdriga handleder, olika sving varje gång etc. (listan för mig kan göras lång) gör att det inte blir det där slaget man hade tänkt sig. En av flera ”kontroll” övningar vi gjorde var att spela volleymatcher. Vi började ganska nära framväggen (2m) och kör crossvolley, byter sida efter ett tag, och tar sedan ett steg bakåt och fortsätter. Allt väldigt lugnt och med fokus på att hålla bollen igång. Efter ett tag står vi en bra bit in på bakplan… Sen börjar vi om längst fram och försöker öka tempot… gick väl sådär i ärlighetens namn, men defentivt en övning jag tar med mig hem.

Det var allt från Teneriffa. Ses på onsdag nästa vecka Romain – då ska jag lära dig andas!

P.S Självklart ska min spanska tränare ha en snygg träningstischa från ”rätt” klubb!

// Christophe

IMG_2840.JPG

Vänligen gilla och dela: