Senaste nytt från JONAS CUP

Rapport från Niclas Fredriksson:

Det var bra fart nere på Gärdets Squashhall idag när ett knippe squashspelare trotsade VM för att istället spela årets tredje GP-tävling: Jonas Cup.

I herrar C vann Enskedes Erik Hedlund och Wasas Tobias Åkerlund sina respektive pooler. Erik väldigt komfortabelt utan att tappa ett enda gem och Tobias nästan lika komfortabelt med endast ett tappat gem på tre matcher, mot SSK:s Andreas Jonsson.

Tobias har gått framåt väldigt på senare tid. Det var bara tre år sen som han bestämde sig för att ta klivet från att vara en motionsspelare till att bli en tävlingsspelare. Han började träna med Romain Tenant och det gick nog inte en enda dag utan att man såg honom på Wasa Club antingen nere på banan eller hårt tränandes i gymmet. Det gav verkligen resultat för nu är han en av de bästa spelarna på Wasa Club och innan Jonas Cup hade han 15-2 i tävlingsmatcher. En av Tobias absoluta favoritspelare på PSA-touren är Peter Creed, och de har verkligen samma spelstil. Om Peter Creed vore en svensk spelare av C/B-klass skulle han vara Tobias Åkerlund.

Eriks spel är helt annorlunda från Tobias. Han är väldigt taktiskt skicklig och duktig på att komma på gameplan:s mot sina motståndare. I C-finalen mot Tobias fokuserade han på att slå tighta, höga längder för att inte låta Tobias spela i det höga tempo i vilket han trivs som bäst. Inte förrän Erik var i god balans på T tryckte han på och satte riktig press. Tyvärr för Erik missade han en del i framplan vilket gav Tobias några avgörande poäng nära slutet av gemen. Matchen var stenhård ända in i det sista. Tobias vann med 14-12, 11-9, 8-11, 11-9 på 39 minuters spel. Efter tre turneringar på Gärdets Squashhall är Tobias fortfarande obesegrad där nere i Draknästet och har nu bättrat på sitt tävlings-record till 19-2!

I herrar C spelade en riktig legend, nämligen Björn Borgwall, pappa till Christian Borgwall. Björn är inte bara en stålfarfar som är en bit över 70, han är också en av squash-Sveriges trevligaste personer. Hur det än går på banan går det inte att ta miste på hur fantastiskt roligt han tycker det är att spela. När Björn är i en squashhall är det aldrig man ser honom utan ett brett leende på läpparna. Om du aldrig träffat honom förut kan jag rekommendera att heja på honom på nästa squashturnering. Han är en aldrig sinande källa av squashhistorier och positiv energi.

Även i herrar B var det poolspel där de två bästa ur varje pool skulle gå vidare till semifinal. I ena poolfinalen möttes Uppsalas Ole Olsen och Enskedes Peter Gustafsson. Förutom att vara en riktigt teknisk och duktig squashspelare är Ole en spelare som alltid höjer stämningen i squashhallen. Både han och Peter är dessutom väldigt fair på banan, så som domare visste jag att det nog skulle bli en ganska lättdömd match. Men matchen blev en stenhård batalj i högt tempo där Peters taktik såg ut att vara att lägga kort så fort läge uppkom. Den taktiken fungerade rätt bra och ledde fram till matchbollar i fjärde gem. Strax innan dess hade Ole ramlat och skadat ryggen, så han haltade fram på banan och stod och höll sig för ryggen, illa grimaserande, inför varje serveretur. Kanske var det det som störde det Peter eller så var det att Peter råkat slå sönder sitt favoritracket och blivit tvungen att byta, för Ole lyckades vända på steken och vann fjärde gem 13-11. I femte var det riktigt fokuserat på banan. Det hade gått från att spelarna skojat med varandra och berömt varandras fina undanläggningar till att ingen sa ett knyst. Till slut rann matchen Peter ur handen och Ole gick segrande 5-11, 11-9, 7-11, 13-11, 11-5 på 42 minuter.

I den andra poolen av herrar B gick SSK:s Christian Tall fram som tåget och efter att ha besegrat SSK:s Magnus Eliasson med 3-0 tappade han bara ett gem mot Enskedes Sasa Galic och gick därmed vidare som poolsegrare till semifinal mot Peter Gustafsson. Christian är duktig och det är många som har stora problem med hans aviga, tennisinspirerade spelstil. Det hade även Peter som fick se sig besegrad med 11-3, 11-5, 11-7 på 25 minuter. Även semifinalen mellan Sasa och Ole gick relativt snabbt – Ole vann i tre raka (11-9, 13-11, 11-5) på 24 minuter.

I herrar A mötte 17-årige John Henryz från Team Göteborg SSK:s Johan Kleis i kvartsfinal. John var nog inte den enda som trodde att det skulle bli en snabb affär efter att han nollat Kleis i första, men Kleis visade vilken otrolig kämpe han genom att vinna de följande två gem. John lyckades dock komma tillbaka och vann i fem gem, 11-0, 9-11, 10-12, 11-7, 11-3, på 45 minuter. Han gjorde sedan en riktigt bra match i semifinalen mot SSK:s Mårten Ahlstrand men förlorade i fyra gem: 5-11, 11-3, 11-5, 13-11. Mårten hade fått en bye i första omgången och en WO i kvartsfinalen så han kom in helt fräsch till den matchen, annars hade kanske hade siffrorna sett annorlunda ut, vem vet?

SSK:s Victor Carstenius vann en stenhård kvartsfinal över klubbkamraten Carl Saxon med 11-9 i femte i en match som tog 35 minuter. I sin semifinal fick han sedan möta SSK:s kanske elegantaste spelare: Ulf Wilhelmsson. Ulf rådde inte på Victor idag, som vann matchen med 3-1 på 42 minuter, 11-7, 11-7, 9-11, 13-11. Ulf tog en gång ett gem i en tävlingsmatch mot självaste Jansher Khan. Han värderar nog det gemet högre än det han tog mot Victor idag.

I herrar elit gick Uppsalas 20-åring Michael Babra fram som ett yrväder. I kvartsfinalen besegrade han klubbkompisen och Sverige-sexan Aryan Ahmed med 3-1 i gem (7-11, 11-7, 11-7, 12-10, 57 minuter). I semifinalen mot överlägsne Sverigeettan Rasmus Hult från Intersquash spelade han fantastiskt bra och tog första gemet 11-7. Han var nära att ta även det andra, men Rasmus lyckades knipa det 13-11 efter en stark upphämtning. Babra tog tredje gemet 11-9 men Rasmus lyckades kämpa sig till det fjärde 11-8. I femte och avgörande gem såg det ut som att Babra inte riktigt hade några krafter kvar. Rasmus lyckades vinna det med klara 11-3.

Det är väldigt kul att se hur mycket Michael Babra utvecklats på senare tid. Tidigare i år tillbringade han tre månader på proffsläger i Kuala Lumpur och även om han var fantastiskt duktig redan innan han åkte iväg tyckte jag och flera med mig att man kan se att han tagit ytterligare ett stort kliv sedan i fjol.

I den andra semifinalen av herrar elit gjorde Sverigetvåan, SSK:s Christian Drakenberg, processen kort med Malmös Björn Angtoft: 11-3, 11-3, 11-5 på 25 minuter. Det var många långa och underhållande bollar och Björn slet som ett djur, men Christian var obarmhärtig och till slut gick det inte att springa mer för Malmösonen.

Tyvärr fick vi inte se några damer i den här GP-tävlingen. Det var bara Wasas Anastasia Gross och Intersquash Linnea Wallsten som anmält sig så det blev ingen damtävling. Det är och förblir ett mysterium varför det är så svårt att få damerna att ställa upp i tävlingar.

Imorgon, söndag, är det många bra matcher att komma och titta på. Matcherna börjar 12:20 och finalerna ser ut så här:
13:40: Final herrar B: Christian Tall mot Ole Olsen.
15:00: Final herrar A: Victor Carstenius mot Mårten Ahlstrand
15:40: Final herrar Elit: Christian Drakenberg mot Rasmus Hult.

Vänligen gilla och dela: