Squashintervju 3: Romain Tenant – the french connection i svensk squash

Det kan tyckas ego att intervjua sig själv på en egen sajt men det var faktiskt inte Romain som föreslog denna intervju utan det gjorde jag, Lars Andrén. Jag har under några år tagit lektioner av Romain och jag tror att flera med mig är nyfikna på hur Romain hamnade i Sverige och hur han tänker kring sin egen squashkarriär, så nu kör vi igång:

Läget Romain? Något spännande på gång just nu?

– Jag jobbar på med mitt squashföretag med lektioner och squashevents. Annars så laddar jag inför SM i squash och kvalet till huvudtävlingen i Case Open i Linköping. 2013 vann jag SM och förra året fick jag bryta i semifinalen på grund av en skada så det blir spännande att se hur det går i år. Tyvärr har jag haft lite problem med skador även den senaste tiden så uppladdningen har inte blivit vad jag hade räknat med men nu känns det som att kroppen kommer att hålla.

Hur rankar du SM-vinsten 2013? Du var ju tidigare proffs i många år, går SM att jämföra med proffsturneringar som gått bra?

-Det tycker jag. SM var en av mina roligaste vinster någonsin. Som proffs vann jag några mindre PSA-tävlingar och så jag blev världsmästare i lag för studenter men SM står sig väl i jämförelse. Jag vann också elitserien tillsammans med mitt gamla lag Roslagen.

Just att du varit proffs tycker jag är spännande. Kan du berätta hur det gick för dig och hur det funkar rent ekonomiskt att vara proffs?

-Problemet är väl att inte det inte funkar ekonomiskt. Som bäst var jag rankad 79 i världen och då tjänar man inte tillräckligt för att kunna leva på squash. Jag spelade på PSA-touren i åtta år. I början hade jag ekonomiskt stöd av förbundet och ingick i förbundets akademisatsning i Aix en Provence. Samtidigt läste jag till ekonom på universitet, men det var svårt att kombinera förbundets satsning med studierna så jag lämnade akademin. Istället försökte jag finansiera resorna på touren genom att ge lektioner men det blev för tufft ekonomiskt i längden. Som proffs var jag väldigt ojämn. Jag kunde spela bra och vinna mot spelare som var rankade omkring 30-40 i världen för att i nästa turnering förlora mot någon som var rankad 150.

Vilka styrkor och svagheter har du som spelare?

-Jag är en teknisk som spelare och jag har lättare med motståndare som går på kraft och fart och attackerar mycket. Möter jag någon som spelar som jag själv gör så blir det mycket svårare.

Hur hamnade du i Sverige? Var du inte orolig för att din utveckling skulle avstanna när du flyttade till en litet land squashmässigt?

-Jag träffade en svensk tjej. Det här var på slutet av proffssatsningen och jag tänkte att jag testar och ser om det inte går att dra in tillräckligt med pengar i Sverige som tränare för att ha råd att spela på PSA-touren. Nu la jag ner min proffssatsning men det visade sig istället att det gick att leva på vara squashtränare i Sverige och det var ju kul.

Vad har du för ambitioner med din squash idag?

-Jag är för gammal för att försöka göra en come-back som proffs men jag vill göra så bra ifrån mig som möjligt för min klubb Enskede och i de tävlingar jag ställer upp i. Jag tycker det är roligt att spela för landslaget och jag vill att Sverige ska lyckas i lag i EM och VM. Även om vi inte har några spelare i världstoppen har vi ett ganska jämt landslag som förhoppningsvis kan gå långt.

Vad tror du om Sveriges möjligheter att få fram några nya unga spelare som kan ta sig till världstoppen på sikt?

-Tyvärr är jag inte så optimistisk i nuläget. Jag tror att sporten behöver bli OS-gren för att få ett lyft, dels för intresset och dels för att squashförbundet ska få in mer pengar. För att bli världselit krävs att du redan som 10-åring tränar två gånger om dagen. Jag vet inte om det finns några så unga som tränar så mycket i Sverige idag.

Hur trivs du i Sverige? Lever vi svenskar upp till myten om att vara inbundna tråkmånsar ?

-Jag trivs bra, jag tycker svenskarna är trevliga. I Stockholm kan attityden i och för sig vara lite ego men så är det ju i alla stora städer. Jag är från en liten by i Bretagne och fransmännen i norra Frankrike är inte så där utåtriktade och öppna heller. Vi är ganska lika svenskarna faktiskt.

Det kanske beror på att ni blivit uppblandade med vikingarna som slog sig ner i norra Frankrike?

Just det ha, ha. Jag brukar säga att jag troligtvis till liten del var skandinav redan innan jag flyttade hit

När vi har spelat så har du tjatat om att stå rättvänd i förhållande till kortsidorna när man ska slå, att få till en sving och inte spela med handleden och inte snedda med genvägar till bollen utan passera mitten för att för att hamna i rätt position innan slaget. Har du några andra tips till en nybörjare?

-Ja, allt det där är viktigt, sedan får man inte glömma att titta på bollen. Vrid på huvudet, titta över axeln efter slaget så du ser vad motståndaren gör med bollen. Sedan är det viktigt att det första steget du tar mot bollen är explosivt och långt, sedan bromsar du in med två korta steg så att du står still när du slår till bollen.

Okay, bra tack för tipset. Till slut vad gör du när du inte spelar squash?

-Jag gillar att laga mat, ibland lite för mycket. Som tur är så är squash perfekt om du vill gå ner i vikt och bränna fett så det går alltid att ordna till. Jag gillar fransk mat förstås och svensk husmanskost, gärna rårakor och löjrom. Sedan har jag börjat med racketlon så om jag inte spelar squash så kopplar jag gärna av med någon annan racketsport. Squashen ger mig väldigt mycket och jag blir inte uttråkad. Det finns en massa människor som letar efter sin grej i livet men jag har hittat min pryl och det är squash.

Lars Andrén, motionsspelare och fd journalist

Faktaruta

Namn: Romain Tenant
Ålder:
33 år
Bor: I Stockholm sedan 2005
Klubb: Enskede SC
Född: Morlaix, Frankrike
Racket:
Dunlop Apex Tour 120
Utbildning: Civilekonom och ettårig fransk tränarutbildning , började spela squash som 7-åring

Vänligen gilla och dela: